Monday, July 20, 2009

TaG : zAman KeciKKeciK

assalamualaikum..

Alamak..nmpaknye cikwana telah menerima tag drpd reen, kenalan di sekolah..Tak retila nak menjawab..nasib baik soklannye simple n tak masuk exam..

Huhuhu…

::Arahan::
Letakkan gambar sewaktu anda kecil. Adalah baik sekiranya anda menulis 20 perkara yang orang tak tahu tentang zaman kanak2 anda. Di hujung entri, pilih 5 orang untuk ditag. Anda amat bertuah jika ditag kerana saya ingin tahu tentang zaman kanak2 anda.

-Gambo cikwana tatkala baru pandai meNiarap..-

Tag ini nak 20 perkara..byk btul~ cikwana bagi 11 je la…;p

1)Kite mulakan zaman bayi la ea..cikwana dilahirkan pada 5 oktober 1986 di mana ye?? >>di rumah.. tak sempat p klinik or spital..kat umah je..


2) Abah yang sambut cikwana lahir..anak abah la katakan..;)

3) 3) kecik2 dulu..mak kate, cikwana susah sgt nak mkn..jadi, tak besor2 la bdnnye..mcm tak normal plak..sampaikan misi dtg..OBSERVE mcm mana mak bagi makan kat cikwana..

4) 4) Umur cikwana 4 tahun..dapat adik baru, lelaki..time tu sayang gile tahap cipan la kat adik ni.. yela..baby kan..time misi dtg cek adik, cikwana tak bagi..takut nnti die bwk balik..blum mumaiz la kan..tp skng..nak amik adik tu, amikla..tak heran..(sebab tau nnti adik tu pandai balik umh sendirik)..hahahhaha…itu kisah 19 tahun dulu la…

5 ) 5) cikwana suke kn wrne ijau sejak kecik lagik.. pantang warne ijau mesti lawa..walaupun org kate ijau taik lembu jantan…

6 ) 6) zaman kanak2, cikwana suke sgt pakai baju ijau yg ade tulisan BINBI..tak sempat nak kering bju tu,,cikwana da amik da kat ampai untuk dipakai smula..sampaikan kwn2 sepermainan dulu panggil cikwana >>>wanabinbi

7 ) 7) Dulu slalu ikot abah motong sawet..tp abah la yg motong sawet..cikwana n akak2 tolong kutip biji sawet je..cikwana tak suke kalau biji sawetnye part yang peroi..adoyai..terasa byknye..malas~ ape lagi…untuk menjimatkan masa proses pengutipan biji yang peroi tu..cikwana ‘sorokkan’ biji2 sawet tu kat bwh pelepah2..hehhee…selesai~ ku pikirkan selesai suda..tp..jangkaanku meleset sama skali..Sebelum kami berangkat pulang ke umah..abah seperti biasa akan membuat tinjauan di sekitar kebunnya bagi memastikan segalanya ‘clear’..namun..abah telah menemukan biji2 sawet yg telah cikwana sorokkan…ape lagi..bebelan beliaw menerpa laju ke telinga kami..hahahha..ade2 je~

8) 8) Dalam 7 bradik, cikwana la yg paling byk kali jatuh..jatuh ape tu..bukanla jatuh cinta tau.. JATUH~ seingat2 la kan..

(i) i) cikwana jatuh basikal 2kali yang mengalami cedera ‘parah’..jatuh yg sikit2 tu tak kisahla..bile da cedera tu..cikwana tak gtau sesape..balik umah trus g mandi..sebab time tu baju da ade darah n koYak plak tu..nasib baik bukan baju BINBI tadi..

(ii) ii) pastu jatuh moto..pon 2kali..tp kali ni dedua cedera ‘parah’..time ni naik moto dgn abg..die baru pandai bwk moto…kali kedua jatuh time balik kebun dgn abah..abah n motonye masuk longkang..cikwana plak terpelanting ke belakang..rase mcm stunt plak time tu…huhuh..pastu cikwana tak ingt ape2..5minit pastu baru cikwana nangis..sebab ku rasakan kEpala ku da agak beso..

( ii iii) lain2 jatuh>> jatuh bas..akibatnye demam seminggU..jatuh kat bustop..huhuuhh… memaLukan sungguh~

9 ) 9) Time umur cikwana lebih kurg 11 tahun..cikwana sekeluarga balik kg..nak dijadikan cerita..van yag kami naik tu osak di tgh2 highway..ape lagi..tetibe tow truck tu sampai..setelah berbincg..van kami akan ditarik oleh truck td..n menjadi gawat skng ni…cikwana dikatakan takmo naik van itu..takot siot~ dibuatnye terlepas dr truck tu g mana??? Akhirnye..cikwana terpaksa naik smbil tak henti2 baca ayat kursi…(ni je yg aku tau time tu)..pastu kitorg kene naik bus plak..nak dijadikn cerita.. siang sebelum bertolak tu..kitorg melantak buah duyan..keadaan bus tu buat cikwana pening..loya..xselesa la..ape lagik..muntah plak.. (dalam plastikla,..)yang kelakonye..bile da turun bus..abg cikwana yang duduk di bahagian blkng bas tnye… “sape muntah td huh?..bau duyan siioot~”…hahahha cikwana la..

10 10) Masa kecik2 dulu..cikwana slalu main game time petang2 la..kwn2 mase kcik2 dulu..ida, isam, didi, jas, ani, ajib..kakjah pon main skali..ni semua jiran2 la..slalu cikwana akan balik mrajuk bile kalah ke ape ke..(gembeng kan...). yg nak tergelak bile diingat2..cikwana balik umah tu sambil bebel.. "..menang pun ape adiahnye…" hahahha…

11 11) Cikwana menyalahkan rumput bile stat nak blaja naik beskal.. disebabkan rumputla cikwana tak pandai bwk beskal hari itu…tp skng da pandai da…hehehe~

TAHNIAH bagi sesiapa yg terpilih untuk tag ini…

+cik As+

+AuntyNoli+

+angin sepoisepoi+

+acik|uyul+

+ewaBuLan+

~terasa ingin kembaLi ke zaman siLam~

6 comments:

acik | uyul said...

jatoh banyak kali?? tak kira lagik tuh jatoh katil. pon bayak gak kan?? haha

overall, wana memang gembeng!! hihihi :D

♥ shiMawar ♥ said...

cik wana..jatuh moto tu bkn zmn kanak2 lg dh le..tu zmn remaja dh..haha.. :p

nuruddin | Ray said...

btol ke gmbr baby tu gmbr cikwana???
mcm xsame jer... :P

cikwana said...

acik|uyul
jatuh katil time dewasa saje~
gembeng pon gembeng la..jnji ade yg syg;p

shimawar
jatuh moto zaman knk2 la..sebab bukan sye yg bwk moto..sy yang masih knk2..berada as a penumpang saje..;p

nuruddin|ray
iyeLa..gambo dakU..
comey..kan.
hahahhaaa

Cik As said...

aku masih lagi meragui itu adalah gambar wana..hehehe...

apesal kamu megeteg aku cik wana..aku tidak terlibat dalam hal ini...Oh...tidak..huhu..

cikwana said...

ish...nape semua org tak caye gambo tu gambo cikwana??? korg ni..buat aku berpikir balik plak..
yeke itu gambo aku??

hey..memang ye la..